Renovatie, Verbouw
Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2013
2014

Deze voormalige burgemeesterswoning straalde van top tot teen de jaren ’70 uit, met veel schoonmetselwerk in het interieur, donkere houten lattenplafonds en dito plavuizen. De opdracht aan Petra Kramer was deze woning lichter te maken, zonder grote bouwkundige ingrepen.

Uitwerking
In de zijgevel is een raam aangebracht. Dit zorgt voor daglicht op de overloop, in de hal en indirect in de eetkamer. Transparante delen in de wand tussen de entreehal en de eetkamer zorgen voor extra daglicht in de woonkamer. Het haardvolume tussen zitkamer en eetkamer is verkleind voor tweezijdig daglicht tot midden in de kamer. De donkere plavuizen zijn vervangen door licht natuursteen. Bijna alle schoonmetselwerkwanden in het interieur zijn gestuct.

De donkere houten plafonds zijn vervangen door western red cedar delen met een whitewash afwerking. Andere delen van het plafond zijn vervangen door een spanplafond voor een strakker uiterlijk en betere akoestiek. Alle donkere binnendeuren in de woning zijn vervangen door witte deuren. Het hout van de deurlijsten is als rode draad toegepast in diverse planken en afwerkingen.

Keuken en sanitair
Ook de keuken kreeg een ‘facelift’. De eikenhouten deurtjes zijn vervangen door deurtjes van ruw houten delen en hoogglans oranje. Het geweldige jaren ’70 tegelwerk in het toilet is gehandhaafd maar opgefrist door nieuw sanitair in de kleur wit. Verder is de gehele badkamer, inclusief sauna, opgeknapt met nieuw houtwerk, nieuw tegelwerk en een nieuw badmeubel.

Buitenzijde
Buiten zijn de houten delen van het plafond en het lichte natuursteen van de vloer doorgezet in de entree en de omlijsting van het nieuwe verdiepingsraam.

petra kramer, architect bna verzorgde het ontwerp, de werktekeningen en de uitvoeringsbegeleiding.
Bouwkundig aannemer: HP Bouwers (Woerden)