Renovatie, Verbouw
Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2014
2015

Dit pand aan de Bakkummerstraat (De Winter’s Textiel) bestond sinds 1926 uit een winkel op de begane grond en een woning op de verdieping. Aan het pand is meerdere malen verbouwd en aangebouwd. Petra Kramer kreeg de opdracht het winkelvolume om te bouwen tot woning, waarbij de opdrachtgever graag wilde werken met plaatselijke ondernemers.

Uitwerking
Om de lengte van begane grond te benadrukken is een woonkamer van voor naar achter gerealiseerd. Het interieur werd modern en licht door het opnieuw zichtbaar maken van de dichtgemetselde ramen in de zijgevel. De overgang van oud-bestaand naar nieuw-bestaand is gemaakt d.m.v. een nieuw verdiepingshoog raam in de zijgevel. Omdat de staalconstructie van binnen naar buiten doorstak is hiermee meteen een mooie overgang gemaakt van de binnenisolatie naar de buitenisolatie.

De gehele begane grondvloer is vervangen door een schuimbetonvloer. Deze vloer zorgt voor een prima isolatie en bovendien wordt op deze manier de bestaande fundering niet verder belast. De fundering hoefde dus niet te worden versterkt.

De etalages zijn omgebouwd tot erkerzitjes en geven zowel de woonkamer als de studeerkamer vaste zitgelegenheden. De zitjes bieden een uitstekend zicht op de Bakkummerstraat. De achtergevel is volledig voorzien van verdiepingshoge puien met openslaande deuren voor een maximaal contact met de tuin. De keuken is gesitueerd tussen de zithoek en de eethoek/tv-hoek.

De bestaande entree is gehandhaafd en komt via de garderobe uit in de bestaande hal met de verdiepingstrap. Op de verdieping, tot slot, is het plafond uit de hal verwijderd voor meer hoogte en ruimtelijkheid.

Het resultaat is een ruime, lichte en comfortabele woning.

petra kramer, architect bna verzorgde het ontwerp, de werktekeningen, de vergunningsaanvraag en de uitvoeringsbegeleiding.
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Groenland