Nieuwbouw, Renovatie
Werken
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2006
2010

In januari 2006 is begonnen met het opstellen van een programma van eisen voor het nieuwe “duurzame” bedrijfspand voor Tromp Medical Engineering bv. Het pand, gelegen aan de Oude Haarlemmerweg 75 te Castricum is opgeleverd in juni 2010. Het pand huisvestte oorspronkelijk een interieurbouwfabriek.

Duurzaamheid

Duurzaamheid begint met hergebruik van datgene dat al aanwezig is. Het principe van de ‘Trias Energetica’ is op dit project toegepast: goede isolatie (om energieverbruik te voorkomen), duurzame energiebronnen gebruiken en andere energiebronnen toepassen in hoog rendement. In dit project zijn toegepast: een warmtepomp, asfaltcollector, warmteterugwinning op de afgevoerde lucht uit de kantoren en apparatenruimten, hoogfrequente daglichtgestuurde verlichting, PV-panelen op de daklichten en licht vanuit het noorden in de bedrijfshal en kantoren.

Op het dak van de kantoren is sedum aangebracht, dat fijnstof bindt en daarmee de lucht schoner houdt. De lichtgrijze kleur van de rest van het dak gaat de opwarming van de omgeving tegen.

De inrichting van de zijtuin is zodanig dat deze als overstort van het overtollige water van de buurt kan fungeren.

Interieur

Het interieur van het nieuwe bedrijfspand is een integraal onderdeel van het totale ontwerp. De conceptuele zichtlijnen zijn benadrukt met Keroewinghout met een FSC-keurmerk of door middel van een afwijkende kleur gietvloer, glazen deuren of zelfs glazen vloerdelen.

Kantoor

Het oude kantoor en de bijbehorende bedrijfswoning aan de voorzijde zijn gesloopt voor de bouw van een nieuw kantoor van twee verdiepingen over de volledige breedte van het pand. De vijf kantoordelen hebben alle vijf een eigen kleur gekregen, die in  de vloerafwerking en gestucte wanden tot uiting komen en zo herkenbare achtergronden zijn voor het neutrale witte meubilair dat overal is toegepast.

Werkplaats

De gehele achterliggende hal is hergebruikt en gerenoveerd tot een hypermoderne werkplaats met magazijnruimte. De hal is geheel geïsoleerd en heeft een nieuwe gevelbekleding gekregen, van gerecycled kunststof. De bestaande PV-panelen zijn hergebruikt op de zuidzijde van de vernieuwde daklichten.

Petra Kramer is vanaf het allereerste ontwerp tot en met de uitvoeringsbegeleiding en de oplevering betrokken geweest bij het bouwproces. De werktekeningen zijn gemaakt in samenwerking met Kerssens de Ruiter architecten.

Bouwkundige aannemer: Mulder Obdam BV
W-installateur: Kodi BV
E-installateur: ETB Luitjes BV

In februari 2011 behaalde het pand de 5e plaats in de verkiezing “Meest duurzame gebouw in Nederland”, georganiseerd door VARA’s Vroege Vogels.

Op de info & links pagina staan diverse publicaties met betrekking tot het project Tromp Medical Engineering te Castricum.