Nieuwbouw, Restauratie
Monument, Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2012
2013

Deze voormalige opzichterswoning uit 1905 aan de Zeeweg te Bakkum is – als onderdeel van het provinciaal psychiatrisch ziekenhuis ‘Duin en Bosch’ – een rijksmonument. Destijds ontworpen door architect F.W.M. Poggenbeek in de stijl van het Rationalisme.

De van origine totaal ongeïsoleerde woning is van binnenuit volledig geïsoleerd met een innovatief achterwandsysteem, waarbij het monument volledig intact is gelaten. Het monument is verder op een zeer duurzame manier aan de hedendaagse eisen aangepast door de toepassing van balansventilatie en een warmtepomp, waarvan de leidingen horizontaal door de tuin gelegd zijn op een diepte van 1m in verband met de archeologische waarde van het perceel. Ook de indeling van de begane grond is aangepast aan de wensen van de huidige tijd.

Na de restauratie van de woning is in overleg met de monumentencommissie een dubbele carpoort geplaatst, die tesamen met het bestaande schuurtje een ‘verzameling bijgebouwtjes’ vormt.

Voor dit project heeft Petra Kramer het ontwerp en de tekeningen gemaakt ten behoeve van de restauratie van het woonhuis en voor het bijbouwen van de carpoort het ontwerp en de benodigde monumenten- en omgevingsvergunning verzorgd.
Bouwkundig aannemer: AC Borstbouw