Renovatie, Verbouw
Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2014
2015

Deze jaren ’50 woning was nog geheel in oorspronkelijke staat. Petra Kramer kreeg de opdracht de renovatie te realiseren en de woning te voorzien van een aanbouw aan de achterzijde en dakkapellen aan de voor- en achterzijde.

Uitwerking
Voor de aanbouw aan de achterzijde is gekozen voor een compleet ander gevelmateriaal dan het metselwerk van de bestaande woning. Als overgangselement is een zijraam gebruikt, zodat de Alinel geveldelen zowel over als achter het bestaande metselwerk van de keuken heen gezet kon worden. Op het dak van de aanbouw is sedum aangebracht voor een mooi en groen aanzicht vanuit de badkamer en de hoofdslaapkamer, maar ook voor een betere waterregulatie.

De dakkapel op het achterdakvlak is afgewerkt in dezelfde Alinel gevelplaten als de aanbouw; aan de voorzijde moest de dakkapel helaas voldoen aan de voorschriften die voor het straataanzicht gelden. Naast nieuwe kozijnen in de dakkapellen en de zij- en achtergevel zijn alle kozijnen op de verdieping vernieuwd en voorzien van goed isolerende beglazing en panelen.

De begane grondvloer is vervangen door een schuimbetonvloer om de bestaande fundering niet meer te belasten dan in de bestaande situatie. Deze vloer heeft een hoge isolatiewaarde. Voor het interieur van de begane grond is een Decolegno materiaal toegepast in de planken van de vaste kastvolumes, het keukenframe en de taatsdeur tussen de entreehal en de woonkamer.

Het resultaat is een ruime, lichte en goed geïsoleerde woning die nog heel lang mee kan en waarin het aangenaam wonen is.

petra kramer, architect bna verzorgde het ontwerp, de werktekeningen, de vergunningsaanvraag voor de dakkapel aan de voorzijde en de uitvoeringsbegeleiding.
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Groenland