Renovatie, Verbouw
Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2012
2013

Prachtig gelegen naast het bos werd deze bungalow uit de jaren ’60 in Hillegersberg na de gezinsuitbreiding te klein. De wens was dan ook om er gedeeltelijk een verdieping op te plaatsen en de begane grond uit te breiden met een ruimere zitkamer en een werkkamer op de plaats van de voormalige garage. Tijdens het proces is daar zelfs een kelder onder gekomen.De bungalow was al eerder uitgebreid ter plaatse van de keuken en afgewerkt met houten schroten. Het geheel was echter niet of nauwelijks geïsoleerd.

Uitgangspunt bij de verbouwing is geweest om het karakter van de éénlaagse bungalow te behouden door de opbouw afwijkend in vorm, plaatsing en materialisering bovenop een begane grond laag te plaatsen.

De gehele begane grond is, inclusief nieuwe werkkamer, keukenvolume en uitgebreide zitkamer, ingepakt met een isolatiesysteem dat afgestuct is in een lichtgrijze kleur. De opbouw daarentegen is een donker antracietkleurig zinken volume.

Ten behoeve van de bereikbaarheid van de verdieping heeft Petra Kramer een ontwerp gemaakt waarbij op de begane grond een slaapkamer is opgeofferd om een trap te plaatsen met daaronder de garderobe en het toilet. Tesamen met de stalen pui naar de woonkamer en de glazen vloer naar de overloop, maakt dit een ruimtelijke en lichte entree van de woning.
Op de overloop heeft Petra Kramer hangende kasten in de gevelpui ontworpen die het zicht op de buren (en andersom) blokkeren, maar die aan de onder- en bovenkant wel daglichttoetreding geven. De kasten zelf zijn voorzien van ‘schoolbordschuifdeuren’ zodat de kinderen de overloop tot hun speeldomein kunnen rekenen.

petra kramer, architect bna heeft zorg gedragen voor het gehele ontwerp en heeft gedeeltelijk de bouwbegeleiding verzorgd op esthetisch en bouwkundig gebied.

Bouwkundige aannemer: Aannemingsbedrijf Rodenburg
Aanvraag omgevingsvergunning & Constructeur: R&A Bouwkundig Advies