Restauratie
Monument, Woning
Exterieur, Interieur
Gerealiseerd
2007
2008

Deze 1e dokterswoning uit 1910 aan de Van Oldenbarneveldweg te Bakkum is – als onderdeel van het provinciaal psychiatrisch ziekenhuis ‘Duin & Bosch’ – een rijksmonument. In 1957 is het woonhuis opgesplitst in een benedenwoning en een bovenwoning met eigen toegang langs de noordgevel. Hierbij is het oorspronkelijke trappenhuis geheel verwijderd.

De belangrijkste uitgangspunten voor de restauratie waren het herstel van het trappenhuis en het grotendeels terugbrengen van de oorspronkelijke indeling, naast het aanpassen van de woning naar de hedendaagse comfortwensen en energie-eisen.

De van origine totaal ongeïsoleerde woning is van binnenuit volledig geïsoleerd met een innovatief achterwandsysteem, waarbij het monument volledig intact is gelaten. Het monument is verder op een zeer duurzame manier aan de hedendaagse eisen aangepast door de toepassing van vacuumbeglazing, balansventilatie, een warmtepomp en een zonneboiler. Deze aanpassingen zijn gedaan zonder dat dit zichtbaar is, waar dan ook, in of op het monument.

Het eindresultaat is alsof het altijd al zo is geweest en het gehele pand een mooie opknapbeurt heeft gekregen.

Petra Kramer heeft samen met de opdrachtgever het ontwerp gemaakt en uitgewerkt, de monumenten- en bouwvergunning ingediend en de bouwbegeleiding verzorgd.

Bouwkundige aannemer: Bouwbedrijf Groenland
W-installateur: Besseling Installatie BV
S-installateur: Lammers-Toepel BV
E-installateur: De Graaf Elektrotechniek BV